Websites: Guido Louman | YouTube | LinkedIn | Facebook | XContestAction Pilots Paragliding

Zwitserland

Föhndiagram (CH) en Föhn
Bisediagram (CH) en Bise

SHV vliegstekken
SHV luchtruimDe Walensee waarin de karakteristieke kalktoppen van Churfirsten zich spiegelen, is een prachtig meer op 419 m hoogte, het smalle meer vult het dal over een afstand van ongeveer 15 km, heeft een breedte van zo’n 2 km en is maximaal 151 m diep. De Walensee ligt ingeklemd tussen het ruige Churfirsten-massief in het noorden en de Glarner Alpen in het zuidoosten. De plaatsen Walenstadt (426 m) aan de oostkant en Unterterzen (425m) aan de zuidrand zijn voorzien van een camping en strandbad. Oberterzen ligt wat hoger op de helling en kijkt uit over het meer en de bergkam, het is een tussenstation van de kabelbaan van Unterterzen naar de Flumserberg. Het plaatsje Weesen (423 m) ligt aan de westelijke kop van het meer.

Alp Schrina
De Walensee met het Churfirsten-massief op de noordoever, gezien vanaf de Flumserberg.

Een van de lokale vliegscholen is Robair van (de bijzonder sympathieke) Thomas Kühne. De shop zit in het plaatsje Weesen (aan de westpunt van de Walensee). Pál Takáts & Gábor Kézi maken ook deel uit van het Robair-team, zij verzorgen boven de Walensee SIV- en acro-trainingen. Robair Gleitschirmschule
Via de Robair Twitter Infoband kun je precies bijhouden of het in de omgeving vliegbaar is en op welke plek wanneer gevlogen wordt. Robair Infoband (Twitter)


Ook op de website van de Gleitschirm Klub Glarnerland (GKG) is veel informatie terug te vinden over vliegen in de omgeving. Gleitschirm Klub Glarnerland (GKG)

Voor de vluchtvoorbereiding kunnen de volgende bronnen worden geraadpleegd.

Daily Airspace Bulletin Switzerland (DABS), Skyguide VFR-Bulletin (Deutsche Flugsicherung) / NOTAMs

De Zwitserse luchtmacht traint regelmatig boven de Walensee; ook daarom is het belangrijk de NOTAMs in de gaten te houden.

Training van de Zwitserse luchtmacht (Swiss Air Force PC-7 Team) boven de Walensee.Alp Schrina, Walenstadt (Walensee)

Startplaats:Alp Schrina, Walenstadt
Hoogte: 1316 m
GPS coördinaten: N 47°08.534' - E 009°16.086'
Oriëntatie: Z
Landingsplaats: Walenstadt (427 m), 889 m hoogteverschil
Bijzonderheden: ...
Meer info:

Alp Schrina
Alp Schrina
Alp Schrina
Alp Schrina
Landingsplaats:Walenstadt
Hoogte: 427 m
GPS coördinaten: N 47°07.418' - E 009°18.440'
Autonavigatie: nabij Waffenplatzstrasse, 8880 Walenstadt
Meer info:

Alp Schrina
Alp Schrina
De landingsplaats in Walenstadt (midden op de foto) is gemakkelijk vanuit de lucht te herkennen: de landing ligt in het verlengde van een grote parkeerplaats, aan de overkant van de weg ligt een sportveld (te herkennen aan het rode gravel). Er mag overigens niet geland worden op het sportveld.Elm

Elm is een plaats in het Zwitserse kanton Glarus. Elm bevindt zich in een dal omgeven door bergen als de Piz Sardona, Hausstock, Vorab en Kärpf. Het dorpje Elm bevindt zich op de top van het Sernftal van het Glarner hoofddal en wordt gescheiden van de Flims door de markante Tschingelhörner.

Het dorp is bekend door het zogenaamde Martinsloch; door dit (17 bij 19 meter grote) gat in de rotswand van de Tschingelhörner schijnen de zonnestralen 2 maal per jaar (bij het begin van de herfst en de lente) precies op de kerktoren; een bijzonder natuurschouwspel genaamd "Sonnenloch".

Elm bevindt zich in het Swiss Tectonic Arena Sardona dat door Unesco op de Werelderfgoedlijst is geplaatst omdat hier het geologische verschijnsel van het ontstaansproces van de bergen goed te zien is: oudere lagen gesteenten liggen op jongere.

Schabell, Elm

De startplaats is prima bereikbaar met de skiliften van Sportbahnen Elm (cabinebaan Elm - Ämpächli, daar overstappen op de stoeltjeslift naar Schabell); een Gleitschirm Tageskarte kost 30 CHF (winter 2010). Boven Bergrestaurant Ämpächli is nog wel eens wat thermiek te vinden.

Startplaats:Schabell, Elm
Hoogte: 2033 m
GPS coördinaten: N 46°55.763' - E 009°08.574'
Autonavigatie: parkeren nabij Sportbahnen Elm (Obmoos, 8767 Elm)
Oriëntatie: ZO
Landingsplaats: Elm (975 m), 1050 m hoogteverschil
Bijzonderheden: In de wintersportperiode wordt ook de startplaats geprepareerd.
Meer info: GKG stekinfo Elm - Gleitschirm Klub Glarnerland
Paragliding365 stekinfo Elm - Paragliding 365

De (geprepareerde) startplaats bevindt zich naast liftstation Schabell.

Er wordt gestart parallel aan de richting van de kabel van de stoeltjeslift.

De landingsvelden zijn vanuit de lucht gemakkelijk te vinden doordat ze bij grote fabriekshallen (van Elmer Citro) liggen. Ook de nabij gelegen kerk van Elm is duidelijk herkenbaar.

Landingsplaats:Elm
Hoogte: 975 m
GPS coördinaten: N 46°54.991' - E 009°10.319'
Bijzonderheden: Nabij de landingsplaats loopt een kabel vanaf de grond schuin omhoog de berg op; deze is slecht zichtbaar vanuit de lucht!
Meer info: GKG stekinfo Elm - Gleitschirm Klub Glarnerland
Paragliding365 stekinfo Elm - Paragliding 365