Websites: Guido Louman | YouTube | LinkedIn | Facebook | XContestAction Pilots Paragliding

Wat is paragliding / schermvliegen?

Bergstart vanaf de Vordere Niedere (1580m hoogte) in Andelsbuch

Paragliding (engels), parapenten (frans), gleitschirmfliegen (duits) of schermvliegen is een vliegsport. Paragliders zijn flexibele ellipsvormige vleugels van zo’n 25 à 30 vierkante meter (spanwijdte circa 11 meter). De vleugel behoudt in de vlucht zijn vorm door inwendige overdruk doordat via openingen in de voorzijde lucht naar binnen stroomt (die niet via de achterzijde weg kan). Door het vleugelprofiel en de voorwaartse snelheid in de lucht genereert het scherm lift waardoor deze het gewicht van de piloot kan dragen. De piloot hangt daarbij aan lijnen in een harnas (zitje) onder het scherm. Het scherm wordt voornamelijk gestuurd door gewichtsverplaatsing naar links en rechts in combinatie met gebruik van de stuurlijnen links en rechts die het scherm aan een zijde afremmen. Gelijktijdig aan beide stuurlijnen trekken remt de vliegsnelheid af. De glijhoek van de huidige schermen is circa 1:8 (tot 1:10,5 bij wedstrijdschermen), dat wil zeggen dat per 8 gevlogen meters het scherm 1 meter daalt. Het scherm daalt tijdens het vliegen 1 à 1,5 meter per seconde ten opzichte van de lucht waarin gevlogen wordt, wanneer de piloot tijdens zijn vlucht gebieden met stijgende lucht opzoekt (waarbij de stijgsnelheid van de lucht groter is dan de daalsnelheid van het scherm) kunnen vluchten van vele uren worden gemaakt en grote afstanden afgelegd. De snelheid van een paraglider is circa 38 km/h ('trimspeed') met een maximumsnelheid van ongeveer 50 km/h (60 km/h voor competitieschermen).
De vlieguitrusting weegt zo’n 15-20 kg en past in een grote rugzak (de ‘pakzak’).

Leonardo da Vinci: "For once you have tasted flight you will walk the earth with your eyes turned skywards, for there you have been and there you will long to return."

Het oorspronkelijke woord ‘parapente’ stamt af van ‘parachute’, waarin het deel 'chute' vervangen werd door 'pente'; waar de 'chute' stond voor 'val', staat 'pente' voor 'helling', omdat de schermvliegpiloten van berghellingen vertrokken.