Websites: Guido Louman | YouTube | LinkedIn | Facebook | XContestAction Pilots Paragliding

Vliegopleiding / vliegscholen / brevetten

Vliegscholen

Het opzetten van het scherm en starten is niet moeilijk om te leren; om een verantwoord zelfstandig piloot te worden is een goede theoretische en praktische opleiding bij een vliegschool echter essentieel. Zelf experimenteren met een scherm is levensgevaarlijk!

Dennis Pagen: "We do not live on luck in this sport, we live on good judgement."

In de jaren dat ik vlieg heb ik bij verschillende KNVvL erkende vliegscholen gevlogen, met uiteenlopende ervaringen. Ik heb voornamelijk gevlogen bij Air Time & Action Air Sports (team Lopik, thans Action Pilots Paragliding).
Bij Air Time spreken de professionele opzet, de nadruk op opleiden tot verantwoord zelfstandig piloot (i.p.v. enkel 'vluchten scoren') en veiligheid spreken mij bijzonder aan.
Air Time Paragliding Sport

Voor een eerste kennismaking met paragliden is het ook mogelijk een tandemvlucht te maken; je maakt dan een duovlucht met een gebrevetteerde tandempiloot... te boeken bij Action Pilots Paragliding (vlieglocatie: omgeving Goudriaan). Action Pilots Paragliding

Zelf ben ik begonnen met cursussen in de bergen, pas jaren later ben ik ook in Nederland aan de lier gaan vliegen. Bij een cursus in de bergen zul je de eerste dagen op een lage oefenhelling met een flauwe hoek bezig zijn met opzetoefeningen (om het scherm netjes boven je te krijgen en houden), korte vluchtjes en oefening van de landing. Wanneer deze praktische basisvaardigheden voldoende geoefend zijn volgen de eerste zelfstandige vluchten, dit alles gebeurt altijd onder radiobegeleiding. Wanneer je eerst een liercursus in Nederland volgt zul je – wanneer je een cursus in de bergen doet – de praktische basisvaardigheden al onder de knie hebben waardoor je in de bergen niet meer (zo lang) op de oefenhelling hoeft door te brengen en meer aan vliegen toekomt; een liercursus is daarmee een goede voorbereiding op een bergcursus.Brevetten in Nederland

In Nederland worden luchtsporten gereguleerd en gecontroleerd door de KNVvL (Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart), voor paragliden door de afdeling schermvliegen.
De praktijkopleidingen worden verzorgd door diverse KNVvL erkende opleidingsinstanties schermvliegen.
KNVvL: Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart

In Nederland kennen we voor bergvliegen en liervliegen elk 3 verschillende brevetten, de bevoegdheden volgens het KNVvL reglement schermvliegen zijn kort samengevat:
KNVvL brevet 1: vliegen onder directe leiding en verantwoordelijkheid van een instructeur;
KNVvL brevet 2: zelfstandig vliegen;
KNVvL brevet 3: zelfstandig vliegen en maken van overlandvluchten.Vliegen met een Nederlands brevet in het buitenland

Wanneer je met een Nederlands brevet zelfstandig in het buitenland wilt vliegen heb je in veel landen, waaronder de meeste Alpenlanden, een zogenoemde International Pilot Proficiency Information Card (IPPI-kaart) nodig. De lokale autoriteiten van landen waarin de IPPI-kaart wordt erkend kunnen aan de hand van deze IPPI-kaart nagaan op welk niveau de houder ervan is gekwalificeerd. De IPPI-kaart wordt uitgegeven door de Fédération Aéronautique Internationale (FAI), waarbij onderscheid wordt gemaakt in vijf niveaus (‘stages’) die variëren van het eerste basisniveau (stage 1: ground skimming) tot het maken van overlandvluchten (stage 5: cross country). In ParaPro: a training and safety standard for paragliding worden deze verschillende niveau's en bijbehorende kleucodes nader toegelicht.


IPPI-kaartKNVvL-brevet
Stage 1: Ground skimmingBrevet 1
Stage 2: Altitude gliding
Stage 3: Ridge soaringBrevet 2 berg
Stage 4: Thermal glidingBrevet 3 berg
Stage 5: Cross country
IPPI card


PT-SIV

SIV is een frans acroniem voor 'Simulation d'Incidents de Vol', in het Engels 'Simulation of Incidents in Flight' en in het nederlands ook wel Zekerheidstraining (ZHT) genoemd.

(In 2008 schreef ik naar aanleiding van mijn eerste PT/SIV-training een artikel genaamd 'Performance Training en Veiligheidstraining - Na vliegangst het vliegplezier weer terug' welke verscheen in B-Lijn 35/2009, het toenmalige officiële tijdschrift van de afdeling Schermvliegen van de KNVvL.)