Websites: Guido Louman | YouTube | LinkedIn | Facebook | XContestAction Pilots Paragliding

Bergvliegen, liervliegen, (duin)soaren / wedstrijden XC, ACRO, doellanden

Bergvliegen

Het schermvliegen is in de bergen ontstaan en de meeste schermvliegpiloten vinden het ook het mooist om in de bergen te vliegen.

Bergstart vanaf de Vordere Niedere (1580m hoogte) in Andelsbuch
Bergstart vanaf de Vordere Niedere (1580m hoogte) in Andelsbuch
In de foto's hieronder is goed te zien hoe een bergstart werkt.

Foto's: Zwanette Mientjes.


Liervliegen

Ondanks dat Nederland erg plat is kan er wel gevlogen worden; een manier om te starten is door middel van een lierinstallatie. De schermvliegpiloot wordt daarbij door middel van een lierkabel tot enkele honderden meters hoogte opgetrokken waarna hij loskoppelt en zijn vrije vlucht begint.

lierinstallatie in Lopik
De lierinstalltie in Lopik.


Lierstart in Sterksel
Lierstart in Sterksel


Aan de lierkabel (tijdens het oplieren) in Lopik met uitzicht op de Lek.
Aan de lierkabel (tijdens het oplieren) in Lopik met uitzicht op de Lek.

(Duin)soaren

Langs de kust kan – bij een matige westenwind – op een aantal plaatsen worden gevlogen; de (laminaire) zeewind stroomt tegen de duinen aan en wordt daar omhoog gebogen om over het duin te stromen. In deze liftband (dynamische stijgwind) kan gevlogen worden.
Ondanks dat soaren er eenvoudig uitziet is het alleen weggelegd voor ervaren piloten met een goede schermbeheersing (zowel op de grond als in de lucht); de piloot vliegt constant dicht bij de grond in relatief harde wind. Doordat daarbij vaak door meerdere piloten in een relatief kort gebied in een smalle liftband langs het duin wordt gevlogen moet - ondanks de laminaire zeewind - bij het passeren van tegenliggers rekening worden gehouden met turbulentie wanneer benedenwinds wordt gepasseerd. (Om een inschatting te maken van de te verwachten turbulentie van de bovenwinds vliegende tegenligger kan worden gelet op de achterrand van diens scherm: hoe meer aangeremd wordt gevlogen, hoe meer turbulentie achter die vleugel kan worden verwacht.)Hou jij je bezig met 'soaren' in de duinen of zou je dat graag willen doen? Lees dan in ieder geval de folder Duinsoaren in Nederland (Dune soaring in the Netherlands / Dünensoaren in den Niederlanden).

Er bestaat veel onduidelijkheid over of duinsoaren wel of niet legaal is; op de website van de KNVvL afdeling Schermvliegen is een samenvatting van de huidige wettelijke voorwaarden met betrekking tot het schermvliegen toegespitst op het duinsoaren gegeven.

Op de website van de soarfreaks is een beschrijving van een soarrelease gegeven waarmee ook beginnende soarders relatief eenvoudig voor het duin kunnen starten en zo het duin dus niet hoeven te betreden (hetgeen ten allen tijden - dus ook voor schermvliegers - ten strengste verboden is).
Duisoaren in Nederland (PDF) Duisoaren in Nederland (PDF)
Duinsoaren in Nederland (PDF) Dune soaring in the Netherlands (PDF) Dünensoaren in den Niederlanden (PDF)
Grondoefeningen

Grondoefeningen worden meestal gedaan op een vlak stuk land, zonder dat er daadwerkelijk gevlogen gaat worden. Bij grondoefeningen gaat het om het verbeteren van de schermbeheersing, aanvankelijk voor het oefenen en verbeteren van diverse starttechnieken (zoals voorwaartse start en achterwaartse start) maar ook andere schermbeheersingsoefeningen.
In de lucht zal de piloot (door de zwaartekracht) over het algemeen vanzelf netjes onder het scherm blijven hangen, door op de grond het scherm boven je te houden leer je – door te letten op de verandering van krachten in het harnas en druk in de remlijnen – veel meer te voelen wat het scherm doet. Grondoefeningen zijn daarom érg goed voor het vergroten van de schermbeheersing, op niet vliegbare momenten is het daarom zinvol om grondoefeningen te doen.

grondoefeningen
Grondoefeningen.


Overlandvliegen / XC (Cross-country)

Een vlucht wordt een overlandvlucht genoemd wanneer de gevlogen afstand groter is dan op basis van de glijhoek van het scherm mogelijk is (door gebruik te maken van hellingstijgwinden en thermiek).
Ervaren schermvliegpiloten kunnen – uitgerust met luchtvaartkaarten en GPS – een lange tocht vliegen (en soms terugkeren op de vertrekplek); het afstandsrecord bedraagt meer dan 500 km (onafgebroken vliegen, zonder tussendoor te landen).
GoXC


Acro (aerobatics)?????
Pál Takáts & Gábor Kézi (photo: justAcro.com)


WedstrijdenXC-Competitie (XContest)

Voor paraglidingpiloten met een geldig vliegbrevet voor overlandvliegen en voldoende kennis van de luchtvaartregels is er de XC-Competitie (XContest). Vluchten worden ingediend bij de XContest door het uploaden van het (uit het tracklog van de GPS gemaakte) IGC-bestand van de vlucht.    XContest

Zie voor uitgebreide informatie dit onderwerp: XContest Holland.


Paragliding World Cup (PWCA)

Een select aantal piloten per land kan deelnemen aan de Paragliding World Cup. Paragliding World Cup (PWCA)Red Bull X-Alps

Red Bull X-Alps is een van de meest spectaculaire avontuurlijke races ter wereld en wordt eens in de twee jaar gehouden. In totaal zullen 30 internationale atleten dag en nacht door de Alpen van Salzburg naar Monaco racen over een route van 1031 km met enkel een paar wandelschoenen en een paraglider; de atleten mogen zich dus alleen vliegend en lopend verplaatsen wat mogelijk tot 20 dagen zou kunnen duren! De Red Bull X-Alps is daarmee zonder meer de zwaarste uitdaging die een paragliderpiloot kan aangaan. De winnaar van de X-Alps is die piloot die het eerst in Monaco op het vlot voor de kust landt. RedBull X-Alps

De Red Bull X-Alps is expeditie en wedstrijd in één: er zijn geen race tijden, er is geen kamp voor de atleten, het is ieder voor zich. De piloten zullen de nacht doorbrengen op de berg, zodat zij 's ochtends weer de thermiek kunnen opzoeken om verder te vliegen. De deelnemers moeten al die tijd zelf hun uitrusting dragen. De wedstrijd loopt dag en nacht tot de eerste atleet aankomt, vanaf dat moment hebben de overige atleten nog 48 uur de tijd om te finischen.

De gehele race kan live worden gevolgd via de Live Tracking service op RedBullXAlps.com. De exacte positie van iedere atleet wordt op de interactieve kaart gezet, met informatie of ze wandelden, vliegen of aan het rusten zijn. Ook prestatie statistieken en dagelijkse berichten waren terug te vinden.